איילת היא אישה נאה, בת 25, עו"ד העובדת בשירות הציבורי. היא רווקה. באבחון היא סיפרה שעד כה היא התביישה לבוא לטיפול וסיפרה לעצמה שהיא יכולה להתמודד לבד. אבל בזמן האחרון היא התחילה להרגיש שהיא בסכנה ולכן היה לה האומץ לבקש עזרה.
סיבת הפניה – התמכרות לצ'אטים
איילת סיפרה שמאז גיל 16 היא מכורה לצ'אטים. שאלתי אותה איך היא יודעת שהיא מכורה. היא אמרה שאין לה שליטה על חייה. היא יכולה לחזור הביתה מהעבודה, לשבת מול המחשב עד 3:00-4:00 לפנות בוקר, למרות שהיא יודעת שהיא צריכה לצאת לעבודה בבוקר מוקדם. קורה שהיא אפילו שוכחת לאכול ארוחת ערב. היא מרגישה שהצ'אטים מנהלים לה את החיים. עד לפני שנה היא הצליחה לשמור על המסגרת של צ'אטים בלבד אבל לפני שנה היא התחילה להיפגש עם הגברים שהיא הכירה בצ'אטים. בהתחלה היא שמרה על עצמה ונפגשה איתם רק במקומות ציבוריים אבל לפני חודש היא קבעה עם בחור, הוא אסף אותה ברכבו והם נסעו ליער. היה ביניהם מגע מיני אך היא הצליחה לעצור בשלב מסוים. הבחור התנצל, אמר לה שהוא מכור למין והציע לה לא להיפגש איתו יותר. אחרי שהיא חזרה הביתה היא הבינה שהערב היה יכול להיגמר הרבה יותר רע ושהיא חייבת לטפל בעצמה.
התהליך הטיפולי
איילת סיפרה שהיא גדלה בבית מאוד מוצלח. אמה רופאה, ואביה שופט. ציפיותיהם מילדיהם היו גבוהות. לה אח גדול ממנה ואחות קטנה. היא לא זוכרת הבעת רגש בבית. כולם היו עסוקים בעשייה. היא הרגישה בדידות נוראית בגיל ההתבגרות ואז גילתה את הצ'אטים. פתאום היו אנשים שרצו לדבר על רגש. היא סיפרה שעם הזמן הקשרים הוירטואליים הפכו לקשרים המשמעותיים היחידים שהיו לה בחיים. היא הפסיקה לצאת עם חברים מהכיתה והסתגרה בחדר. הוריה היו בטוחים שהיא לומדת לבגרויות. הם גם בקושי היו בבית. אחיה היה בצבא ואחותה הייתה עסוקה כל יום בחוג אחר. הצ'אטים נתנו לה להרגיש שהיא לא לבד. היא גילתה שיש אחרים המרגישים מה שהיא מרגישה. היום היא מבינה שהצ'אטים מנעו ממנה להתפתח מבחינה חברתית. חייה החברתיים נעצרו בגיל 16. היום בגיל 25 היא לא יודעת איך ליצור קשרים עם העולם האמיתי. היא מקבלת התקפי חרדה אם היא מנסה לצאת לדייטים.
בטיפול אצלנו היא למדה ליצור קשרים בין-אנושיים אמיתיים במקום הקשרים הוירטואליים המזוייפים והמזדמנים. לאחרונה, היא התחילה לצאת עם גברים ומנסה לבנות קשרים משמעותיים עם חברות אך התהליך הוא איטי.
כששאלתי אותה מה הדבר החשוב ביותר שהיא קיבלה מהטיפול היא אמרה: "כשהגעתי אליכם הייתי שורדת בקושי. היום אני מרגישה שאני חיה."
התמכרות למין ונשים שמכורות לקשרים הרסניים
נושא ההתמכרות למין נחשב לרוב כבעיה המשויכת לגברים, אך ישנן נשים רבות המתמודדות עם סוגים ייחודיים של התמכרות, בעיקר לקשרים הרסניים. קשרים אלו משקפים דפוסי תלות רגשית והתנהגויות מזיקות שמחבלים בערך העצמי, במערכות היחסים ובתחושת החופש האישי של האישה.
התמכרות למין: מעבר לסטיגמות
התמכרות למין היא תופעה רחבת היקף שמתחילה לקבל הכרה גם בקרב נשים. אמנם ההתנהגות המזוהה ביותר היא זו של גברים הצורכים פורנוגרפיה או מנהלים רומנים מחוץ לנישואים, אך לנשים יש סוגים אחרים של התמכרות שיכולים להיות פחות גלויים. נשים רבות חוות צורך בלתי נשלט להיכנס לקשרים עם גברים, לאו דווקא מתוך צורך מיני, אלא מתוך רצון לקבל חום, תשומת לב ואישור. הצורך הזה שונה מצורך מיני גרידא, שכן הוא מערב תלות רגשית חזקה ודחף לפתח קשרים גם במחיר של פגיעה עצמית. עבור נשים רבות, האקט המיני עצמו משמש אמצעי להשגת קרבה רגשית, אך אינו בהכרח נובע מרצון לסיפוק פיזי. במקום זאת, הן מוצאות את עצמן נמשכות לדינמיקות של תלות או שליטה בקשר.
שני סוגים עיקריים של נשים מכורות לקשרים הרסניים
במרכז קשרים אנו מזהים שני דפוסים עיקריים בקרב נשים מכורות לקשרים הרסניים:
1. נשים תלויות רגשית: נשים אלו נשענות על בני הזוג שלהן בכל היבטי החיים. הן מתקשות לקבל החלטות עצמאיות, לעיתים חסרות יכולות כלכליות או מקצועיות, ומאבדות את תחושת העצמאות שלהן. פעמים רבות הן מבטלות את עצמן, מתאימות את חייהן לדרישות ולרצונות של בני זוגן, ומגיעות לטיפול לאחר שנים של פגיעה עצמית, דיכאון ותחושת ערך עצמי נמוכה.
2. נשים עצמאיות חזקות: במבט ראשון, אלו נשים שמנהלות חיים עצמאיים ומרשימים. יש להן קריירה מצליחה והן משדרות כוח וביטחון. עם זאת, הן מוצאות את עצמן שוב ושוב בקשרים לא בריאים עם גברים שאינם מתפקדים. במקום לצאת מהקשר, הן נוטות לנסות "לתקן" את בני הזוג שלהן, לקחת אחריות עליהם ולהשקיע משאבים רגשיים ואנרגטיים בניסיון לשנות את המציאות.
המשותף לשני הדפוסים
למרות ההבדלים, לשני סוגי הנשים יש מכנה משותף: תלות בקשרים לא בריאים. שתיהן חוות דחף בלתי נשלט להישאר במערכות יחסים מזיקות, פוגעות בעצמן רגשית ופיזית, ומתקשות לשבור את המעגל. נשים אלו עסוקות באובססיביות במערכות היחסים שלהן, וההתמכרות לקשרים גורמת להן להזניח את הצרכים האישיים שלהן.
כיצד לזהות התמכרות לקשרים הרסניים?
אם את מרגישה שאת נמשכת לקשרים לא בריאים שוב ושוב, חשוב לשים לב לסימנים הבאים:
- את נשארת בקשרים שמנוגדים לערכים שלך.
- את חווה תחושות של בושה או דחייה לאחר אינטראקציות אינטימיות.
- את נוטה לבחור בגברים שמנצלים אותך רגשית או פיזית.
- את מרגישה שאינך יכולה לחיות בלי הגבר, גם אם הקשר פוגע בך.
איך להתחיל תהליך שינוי?
תהליך שינוי מתחיל בהכרה שהמצב הנוכחי אינו בריא ושיש צורך בעזרה מקצועית. במרכז קשרים אנו מציעים טיפול מותאם אישית לנשים המתמודדות עם התמכרות לקשרים הרסניים. הטיפול כולל:
- תמיכה פרטנית: מפגשים אישיים עם מטפלים מקצועיים שמסייעים לזהות את שורשי הדפוסים ולשנות אותם. המטופלת עוברת תהליך של חקירה עצמית מעמיקה, הכולל הבנה של מקורות התלות ופיתוח כלים רגשיים להתמודד עם הדחפים.
- תמיכה קבוצתית: קבוצות תמיכה מאפשרות לנשים לשתף חוויות ולהרגיש שהן לא לבד. בקבוצה נוצרת תחושת שייכות חזקה, והמטופלות זוכות ללמידה משותפת ולתמיכה מתמשכת בתהליך ההחלמה שלהן.
- פיתוח עצמאות רגשית: המטופלות לומדות כיצד להציב גבולות בריאים, לשפר את תחושת הערך העצמי ולבנות חיים המבוססים על בחירות בריאות. הן מקבלות כלים פרקטיים לניהול רגשות ולבניית מערכות יחסים המבוססות על כבוד ואמון.
נשים, הקשיבו לעצמכן
אם את מוצאת את עצמך בקשרים שלא מתאימים לך, חשוב להקשיב לקול הפנימי שלך. קול זה הוא שמנחה אותך לשאול את השאלות החשובות ולזהות אם הקשר מקדם אותך או פוגע בך. תהליך ההקשבה העצמית עשוי לכלול זיהוי תחושות פיזיות ונפשיות לאחר מפגש עם הגבר, התבוננות ברגשות שעולים בך והבנתם לעומק. אם תחושות שליליות חוזרות ונשנות, ייתכן שהגיע הזמן לחשוב על שינוי.
הטיפול במרכז קשרים מעניק לנשים כלים להבין את עצמן טוב יותר ולבנות חיים מלאים ומשמעותיים. המרכז מציע סביבה בטוחה ותומכת, שבה ניתן לעבוד על פיתוח עצמאות רגשית וללמוד כיצד להתנהל בצורה שמקדמת אושר וסיפוק אישי. אנו מבינים את האתגרים והקשיים שביציאה ממעגל הקשרים ההרסניים, ומציעים ליווי מקצועי ואישי שמותאם לצרכים שלך.
אנו כאן עבורך
במרכז קשרים, אנו מבינים את המורכבות של התמכרות למין ולקשרים הרסניים. באמצעות תוכנית טיפול הוליסטית ותמיכה מקצועית, אנו עוזרים לנשים להשתחרר מהתלות בקשרים מזיקים ולבנות מערכות יחסים בריאות ומספקות יותר. אנו מציעים לא רק טיפול פרטני, אלא גם קהילה של נשים שעוברות תהליך דומה, ותומכות זו בזו במסען לשינוי.
אם את מרגישה שאת זקוקה לעזרה, צרי קשר איתנו עוד היום. יחד נעשה את הצעד הראשון לעבר שינוי אמיתי ונתחיל בבניית חיים בריאים ומלאים בערך עצמי ובחירות נכונות עבורך.